Nå i dagene etter jul og nyttår er det typisk å merke på lommeboka at man har feiret kanskje i overkant hardt, og det er det utvilsomt mange som sitter og føler på nå.

Kanskje er det til og med mange som har tatt opp lån for å klare med feiringen, og for dem er det kanskje en skikkelig blåmandag som oppleves de første to-tre månedene i det nye året.

Det er nok slik at mange har tatt opp et forbrukslån for å få råd til å kjøpe de gavene som de ønsket til seg og sine, og nordmenn er uten tvil meget villige til å ta opp forbrukslån. Mange tar allikevel ikke hensyn til månedene som kommer etter feiringen av jul og nyttår, og at det gjerne kommer store utgifter hver eneste måned i tiden fremover. Dette ender som regel med at man får lønnen sin utbetalt, bruker mesteparten av pengene på regninger og deretter må vente nesten en hel måned på neste lønning – med en konto som nesten er bunnskrapt fra dag én.

Dette er ingen god følelse, for å si det mildt, og alle som har opplevd dette vet nøyaktig hvordan akkurat dét er. Derfor er det én ting som gjelder frem mot neste år: begynn planleggingen i god tid, og start med innkjøp av gaver så tidlig som mulig. Jo færre gaver du behøver å kjøpe i desember jo bedre start på det nye året får du. Det handler om å porsjonere utgiftene utover og ikke pøse alle pengene ut på én gang. Det er jo også velkjent at det blir adskillig mer panikkhandel jo dårligere tid man får så det lønner seg utvilsomt å ha en plan.

Noe annet man kan gjøre er å sette av litt penger hver måned til julegaver slik at man har et lite ‘fond’ å ta av når innkjøpene skal starte.

Unngå for all del å shoppe på kreditt når gavene skal kjøpes inn – de blir nemlig veldig mye dyrere enn hva de egentlig er da!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *