Vi som vokste opp under den kalde krigen kan fortsatt huske skrekk-historiene som ble fortalt om det forfærdelige Sovjetunionen og om DDR, hvor den undertrykkende staten var så redd for sitt eget folk at den konstant måtte spionere på dem. Ja det var godt at vi var de frie og rettferdige som ikke trengte slik. Men så gikk Snowden ut med noe som jeg har hatt misstanke om ganske lenge, de lytter godt, de også.

Merkverdig nok så har det vært utrolig stille om politistaten til Obama. På første øyekast forundelig, fordi det jo virker være nok av mediaoppmerksomhet om at fly kan falle ned i havet. -ja det har de tid til. Angela Merkel tar det og met knusende ro at den tyske staten er blitt komplett infiltrert av en alliert som selv påstår at hacking er en krigshandling.

To tredeler av Amerikanerne er ikke overbevist om at deres privatliv blir bedre vernet av reformene som president Barack Obama kunngjorde for en stund tilbake, og det med en god grunn. Målingen viser at det ikke var svært mange amerikanere som hørte på Obamas tale, men samtidig at skepsisen til etterretningstjenesten NSAs overvåking er i ferd med å vokse. Endringen i meningene er langsomt kommet etter at Snowden avslørte hvordan amerikansk etterretning fungerer.

Snowden som nå er blitt tiltalt for spionasje på grunn av lekkasjene handlet i alle fall riktig. Det kommer til å bli klart for amerikanerne etterhvert, at han brøt tausheten for å forsvare grunnloven og enhver som kan lese kan lese seg frem til det. Ironisk nok befinner han seg nå i Russland der han har fått asyl og jeg ønsker ham lykke til.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *