Det har vært diskutert opp og i mente og noen enighet om tingenes tilstand vil man vel aldri få. Det er steile fronter i debatten og mange snakker om dobbeltmoral og hykleri, men like fullt: man klarer ikke å enes om en politikk som de fleste kan være enige i. Hva er det egentlig vi snakker om? Jo, naturligvis, det er norsk spillpolitikk det dreier seg om.

Det har vært kranglet enormt om det norske spillmonopolet og det er jo ingen tvil om at det har vært stor uenighet. Man har de liberale på den ene siden som mener at vi skal få stå fritt til å velge den aktøren vi måtte ønske å spille hos, og på den andre siden har vi forsvarerne av et norsk spillmonopol som sier at det er tryggere å spille hos Norsk Tipping og at de utenlandske selskapene kun er interessert i profitt.

Vel, man kan vel sikkert si at begge sidene har rett i sine påstander, men fra vanlige nordmenns side er det vanskelig å akseptere standpunktene til Lotteritilsynet og spillemonopolets forsvarere all den tid Statens Petroleumsfond Utland, også kalt oljefondet, eide verdier i Betsson AB i 2015 til den nette sum av 460 millioner norske kroner – altså omtrent 2% av selskapet.

Slike ting er det faktisk ikke så mange som vet, men kritikerne har naturligvis kontroll på dette. Faktisk har man vært svært aktive i selskapet og kjøpt seg kraftig opp siden 2008, og man har gått fra verdien på 61 millioner kroner i 2008 til altså 460 millioner kroner i 2015.

Da ser man tydelig at gambling i Norden i lukrativt å være en del av, men kun hvis man gjør det på den måten staten er interessert i. Altså: nordmenn skal ikke få lov til å spille der de har lyst, men det er greit at staten har eierinteresser på de samme stedene. Eller kanskje man skal vri ennå litt mer på det: det er greit at vi i Norge tjener penger på gambling, så lenge det er utlendingene som betaler for det. Norske spillere skal tvinges inn i Norsk Tipping, og dermed har man en vinn-vinn situasjon… for staten…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *