Som jeg har sagt tidligere i mine innlegg: jeg bor sammen med Hege og vi lykkes til stadighet med vårt prosjekt som omhandler ‘å bo sammen’. Søtt, ikke sant?

Alle vet jo at økonomi er en av livets store utfordringer, og det ligger vel en slags sannhet i det når jeg tenker meg om. Bruken av penger er vel kanskje det eneste vi opplever som utfordrende, men ikke så utfordrende at det er problematisk da. Vi har små diskusjoner omkring sparing, nedbetaling av lån, forsikringer, bilbruk etc, og tilsammen oppfatter vi egentlig dette som at økonomi har mer å si for våre liv enn det vi egentlig hadde forestilt oss. I tider som nå, hvor økonomien også er noe nedadgående er det kanskje ekstra utfordrende – jeg vet ikke helt, men slik føles det.

Vi har jo naturligvis registrert at rentene er svært lave og at de kanskje vil fortsette med akkurat det og i mitt hode er det et tegn på at vi må benytte muligheten til å betale hardere ned på det ferske huslånet vårt. Det er jo nå vi har muligheten til det!

Jeg er til stadighet på søken etter informasjon om forskjellige ting som har med økonomi å gjøre og har funnet flere gode artikler på dette nettstedet, og har på en måte valgt å lene meg litt på det som står der i våre samtaler. Uten at jeg skal gå nærmere inn på det så er det, i den svært store artikkelbasen der, en rekke artikler som omhandler sparing knyttet opp mot dette som omhandler nedbetaling av huslån.

Der kommer det frem at man egentlig sparer aller best med å betale ned på lånene man har, og spesielt gjelder dette hvis lånene man har er kostbare. Kredittkort og forbrukslån er blant disse, men også huslån trekkes frem. Her snakkes det om at man skal forsøke å betale huslånet ned til 60-70% husets vedi så raskt som mulig, for deretter å refinansiere for å komme billigere unna. Høres fornuftig ut i mine ører.

Trikset, eller det er vel egentlig ikke et triks, snarere sunn fornuft, handler om at man hele tiden skal gå etter den høyeste renten. Har lånene dine høyere rente enn sparekontoene skal man selvsagt fokusere på nedbetaling av lånet.

Så: det er altså dette jeg forsøker å implementere nå, og vi har faktisk blitt enige om å plusse på et par tusen kroner hver måned i nedbetaling av lån, og det betyr 24.000 kroner ekstra hvert år, og det igjen betyr at vi vil være tidligere ferdig med lånet vårt. Målet er imidlertid å kjøre opp nedbetalingene enda mer etter hvert, men det vil naturligvis være avhengig av lønnsutvikling, renteutvikling med mer. Går rentene opp vil vi ganske enkelt kunne kontakte banken og be om at de skrur ned på avdragene igjen, men da har vi i alle fall benyttet oss av de lave rentene til økt nedbetaling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *