I dag kom svaret på Norges Banks siste rentemøte og talen derfra var krystallklar: styringsrenten i Norge forblir uendret, og det betyr kort og godt at vi har en rente som fortsetter på et rekordlavt nivå, noe som innebærer 0,5 prosentpoeng. Dermed er det fortsatt gode tider for boliglån i Norge og da kan man vel kanskje forvente at prisøkningen på boliger her til lands vil fortsette.

Pengepolitikk er vanskelige greier å forstå, og uten at vi skal gå i dybden på det så kom det relativt klart frem at ting ikke hadde endret seg, med tanke på den norske økonomien, i noen nevneverdig grad, og at man derfor valgte å holde rentenivået der det ligger i dag. Tenk også på at våre naboland i Danmark og Sverige har negative styringsrenter, og danskene har sågar satt verdensrekord på feltet ettersom de nå har hatt minusrenter i over fire år.

I går kom det også frem at nordmenn er nokså pessimistiske med tanke på sin egen personlige økonomiske fremtid, og mange lurer kanskje på hvorfor. Jo, for det første har mange blitt sagt opp og permittert i løpet av de siste årene, og mye av årsaken til det er det bratte prisfallet vi har hatt på oljen på verdensbasis. Lagrene har vært proppfulle og etterspørselen ikke stor nok. Totalt sett har dette ført til et fall i prisene og nordsjøoljen var tidligere i vinter verdsatt til kun 27 dollar. Fra en pris i midten av 2014 på 110 dollar så er det naturlig at mange nok er litt skeptisk til fremtiden.

I tillegg skal det ikke stikkes under en stol at mange nok også er engstelige for den renteøkningen som en eller annen gang vil komme, og årsaken til det er at svært mange sitter med høye boliglån – og med en økning i rentene vil mange garantert brenne seg kraftig! Det er derfor viktig at man betaler ned ekstra på lånet nå som rentene er lave, slik at man unngår den ubehagelige overraskelsen som venter der fremme. Lånemarkedet er imidlertid fortsatt godt, og det gjenstår å se om nordmenn vil fortsette å være med på festen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *