post

nexit

Jeg har tidligere kommentert på misstilstanden i USA når det gjelder nettsikkerhet og overvåking, og det har i det siste kommet frem at der ikke står mye bedre til i Russland. Sammen med større registrering av hva som skjer på nettet, har også trykket mot russlands svar på facebook ‘VKontakte’ øket, selv om få detaljer er kjent. Pavel Durov, grunnleggeren av Russlands og Europas største, sosiale nettverkstjeneste, Vkontakte er i hardt vær. Opprinnelig ble det sagt at Durov trakk seg fra stillingen den 1. april i år på grunn av en strid med eierne, som er Mail.Ru (52 %) og United Capital Partners (48 %). To dager senere trakk han oppsigelsen. Men nå hadde aksjonærene sparket ham.

I følge Durov selv så ble han tatt på sengen av sin avgang – «Ifølge nyhetene ble jeg sparket i dag som administrerende direktør for VKontakte. Interessant nok hadde ikke aksjonærene mot til å gjøre dette direkte, slik at jeg hørte om min mystiske avgang gjennom pressen, skriver Durov på sin VKontakte-profil på mandag.»

Han har nå fått sparken som administrerende direktør for tjenesten og samtidig har han forlatt landet, angivelig for godt. Durov forklarte i et intervju at han ikke har noen planer om å dra tilbake til Russland. Han skriver også at landet dessverre for tiden ikke-kompatibel med internett-virksomhet

Durov hevdet ifølge Reuters at VKontakte nå er under full kontroll av to av Putens nære allierte. Alisher Usmanov som kontrollerer Mail.ru, og Putins tidligere stabssjef, Igor Sechin. Det er fortsatt uklart hvilke forbindelser Sechin har til Vkontakte eller hva som egentlig har skjedd.

Jeg tillater meg å spekulere i at det sikkert skulle spioneres mer på brukerne av Vkontakte og at Durov motsatte seg politistattendensene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *